Verslag Maandag avond 27 mei

 
 
 
 
 
 

Maandag avond 27 mei was er weer en bijeenkomst van de OV Zenderen.
De start was bij het boerenbedrijf van de familie Bonthuis aan de Hebbrodweg in Zenderen.
Na een kort welkomstwoord van de voorzitter Jeroen ter Wal gaf Arjan Bonthuis ons tekst en uitleg over de dagelijkse werkzaamheden op zijn boerderij.

Al snel werd duidelijk dat Arjan een bijzondere visie heeft op zijn werk: hij spreekt over zijn koeien als ‘medewerkers’. Dit illustreert zijn toewijding en respect voor de 200 dieren, die dagelijks de zorg en aandacht krijgen die ze nodig hebben.

Een van de meest indrukwekkende onderdelen van ons bezoek was de stikstofkraker. Deze machine scheidt mest in vloeibare en vaste stoffen, wat een enorme stap vooruit betekent in duurzaamheid. Dankzij deze stikstofkraker kan de stikstofuitstoot tot wel 80% worden verminderd. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar helpt ook de boerderij om efficiënter, effectiever en kostenbesparender te werken.

Na het bezoek bij Bonthuis stapte het gezelschap op de fiets voor de volgende bestemming: het bedrijf van Jan Potijk.

Onderweg maakten we een korte buitenstop bij Dennis Kroezen, die ons uitleg gaf over de activiteiten van zijn bedrijf Adviescentrum Braamhaar & Kroezen. De corebusiness van dit bedrijf is verzekeren, en dit gebeurt vanuit het kantoor in Zenderen. Veel leden wisten niet dat www.zzpverzekerd.nl ook onderdeel is van het bedrijf. Helaas begon het te regenen terwijl we buiten stonden, waardoor we al snel onze fietstocht vervolgden naar Jan Potijk voor het laatste deel van de avond.

Aangekomen bij de familie Potijk zagen wij hier ook koeien, maar een stuk minder dan Bonthuis. Jan vertelde het één en ander over het lakenvelder ras wat hij heeft. Ook kregen wij een beeld van zijn dagelijkse werkzaamheden op de boerderij. Dit gaf ons een interessant perspectief op hoe boerderijen van verschillende groottes opereren en de specifieke uitdagingen en voordelen die hierbij komen kijken.

Bij de familie Potijk kregen we een drankje en kregen we ook het vlees te proeven van beide boerderijen. Het was een zeer geslaagde avond met een hoge opkomst. Dank aan alle bedrijven die dit hebben mogelijk gemaakt.